Tijdens de IFIKZ Zaanse Fabrieksdag, die plaatsvindt in de herfstvakantie op zondag 28 oktober, wordt samen met de inwoners van de Zaanstreek de Zaanse industriecultuur gevierd. Voormalige fabrieken openen hiervoor speciaal hun deuren voor één dag. In de VersKade, de voormalige Verkade Fabriek, draait het om theater, eten, drinken, proeven en beleven. Op het Hembrugterrein maak je een wandeling over het terrein en word je verrast met dans en fotografie en in de Honigfabriek maak je een dwaaltocht en kom je onderweg diverse muziekoptredens tegen. De IFIKZ Zaanse Fabrieksdag wordt dit jaar in samenwerking met de Week van de Industriecultuur georganiseerd en is gratis toegankelijk. 

De VersKade
De VersKade is het centrale festivalhart van IFIKZ. Hier gaat het om eten, proeven, beleven, theater en muziek. Theatermaker Majanka Fröhlich en FluXus brengen hier gezamenlijk het verhaal van De Saense Chocoladefabriek in reprise. Deze mini-musical is gebaseerd op het bekende verhaal: Charlie and the Chocolate Factory en Majanka Fröhlich heeft deze uitvoering een Zaanse twist gegeven. Bekende nummers ‘Pure Imagination’ en de ‘Candy man’ krijgen in deze voorstelling een ‘Zaans sausje’. Tussen 11.00 en 16.00 uur start er ieder uur een voorstelling. Tussen 13.00 uur en 17.00 uur kan er naar live muziek geluisterd worden in de VersKade onder het genot van een hapje en een drankje; een Lazy Sunday Afternoon met De Kift (acoustic) als afsluiter.

De Honigfabriek
Lekker verdwalen doe je in de Honigfabriek. Dit karakteristieke fabrieksgebouwbestaat uit tientallen kleine gangetjes, trappenhuizen en leegstaande ruimtes. In de Puddingzaal, Unit X en de Opklophal word je als bezoeker verrast met optredens van de Zaanse flamencogitarist Jeff Heijne, Jur de Vries en voormalig Stadscomponist Mark Nieuwenhuis en in weer een andere ruimte staat een verrassingskoor klaar. De dwaaltochten starten ieder heel uur, tussen 11.00 uur en 17.00 uur.

 

 

 

 

Foto’s: Jeff Heijne, links (credit: Xandra van Rossem) en De Kift Acoustic, rechts (credit: Marian Janssen)

Hembrugterrein
Via een wandeling over het Hembrugterrein krijg je een kijkje in verschillende voormalige wapen- en munitiefabrieken. Ieder heel uur – tussen 11.00 uur en 17.00 uur- start er een wandeling die je langs verschillende dansoptredens van Dansstudio’s Danzin en Moving Harmony leidt en foto-exposities van Ruben Timman (Museum of Humanity) en Jeroen Swolfs (Streets of the World). In de YadaYada fabriek is er een Indiase Karakterdans en een Russische dans met veel kinderen te zien. Een mooie combinatie tussen Zaanse dans en beeld.

Zaansafari XS
Tussen de Honigfabriek en de VersKade vaart ieder uur (tussen 11.00 uur en 17.00 uur) de Zaansafari XS; een expeditie vanaf het water. Ieder heel uur vertrekt de boot vanaf de VersKade, ieder half uur vanaf de Honigfabriek. Vanaf de boot word je geïnformeerd over de bijzondere industriecultuur door bevlogen gidsen Rob Vooren, Marene Kok en Hans Kuyper. Uiteraard onder het genot van een hapje en een drankje. Kaarten hiervoor zijn te koop op de 3 locaties en kosten €5,-.

 

 

 

 

Fotos’s: Zaansafari XS, links en Moving Harmony, rechts (credit: Quentin Rademaker en A. Gouliaev)