Chocoholic? Dé plek om te bezoeken is de Zaanstreek, het historisch hart van de cacao-industrie.  We geven je programmatips voor de hele maand oktober Cacaomaand: Backstage bij de cacao-industrie tijdens de cacaomaand bij de giganten van de Zaanse cacao-industrie. Chocoladefabriek De Euforij, het Innovatiecentrum van Olam, het Technology Center van Royal Duyvis Wiener B.V. en het Applicatielab van Cargill Cacao en Chocolade. Dit is je kans om de wereld van de chocoladeproductie met al je zintuigen te beleven. De rondleidingen sluiten aan bij het Weekend van de Wetenschap. Cacaomarkt 7 oktober Speciale tip is de I-FIKZ Cacaomarkt : een paradijs voor chocoholics met volop gelegenheid om verschillende soorten cacao en chocolade te proeven. Maar er is meer dan dat. Tijdens de cacaomarkt maken bezoekers kennis met de geschiedenis van de cacao-industrie in de Zaanstreek. Van lezingen tot improvisatietheater. Veelzijdig programma voor chocoladeliefhebbers van alle leeftijden.

Cacao: malen en verhalen 8 oktober
Met eigen ogen zien hoe cacao vroeger werd gemalen? Op 8 oktober is het code cacao op de Zaanse Schans. Voor één keer veranderen de experts van het CacaoLab specerijenmolen De Huisman in een cacaomolen! En jij mag helpen met het malen, wannen en kraken van de cacaobonen om 17eeeuwse chocolade te maken. Na afloop kun je bij het CacaoLab het verschil proeven tussen de chocolade uit 2017 en de 17e eeuwse chocolade. Voor de jonge chocofans is er een bijzonder voorleesavontuur in de voormalige Burgemeesterswoning op de Zaanse Schans. Hans Kuyper leest daar voor uit zijn nieuwste kinderboek ‘Het geheim van de gifmengers’. En in het Zaans Museum hoor je wat cacao met ons brein doet. Neurowetenschapper Esther van Duin houdt in het museum een lezing over de invloed van cacao op ons lichaam.

Cacao is niet zomaar een product, er gaat een fascinerende wereld achter schuil. Duik in de geschiedenis met een lezing over de indrukwekkende cacaobranden die hebben gewoed in Zaanse cacao fabrieken. Leer je eigen chocolade of drop maken tijdens een leuke en leerzame workshop in het CacaoLab of verwen jezelf met een High Chocolate bij Groeneveld Eten. Je kunt ook met het hele gezin op stap: veel activiteiten zijn heel geschikt voor kinderen. Let vooral op de activiteiten in het Zaans Museum tijdens de herfstvakantie.

Combineren Kun je niet kiezen? Maak er een chococompleet dagje uit van! Bekijk het programma op www.ifikz.nl/agenda