In de herfstvakantie komt de Industriecultuur rondom het Noordzeekanaal en de Zaan wederom tot leven. Van 18 tot 27 oktober worden interessante, industriële locaties speciaal toegankelijk gemaakt voor publiek en dienen ze als decor voor een bijzondere programmering. De Week van de Industriecultuur en het IFIKZ Festival Zaanse Industriecultuur maken gebruik van een spannende mix van muziek, dans, theater, exposities en hedendaagse industriële bedrijvigheid. Op deze manier maken zij gezamenlijk de vele mooie verhalen die de industriecultuur rijk is beleefbaar.

IFIKZ Festival Zaanse Industriecultuur: 18-20 oktober

IFIKZ viert dit jaar voor de 5e keer de industriecultuur van de Zaanstreek met haar inwoners. Tijdens deze jubileumeditie pakken ze extra groot uit met twee avondvoorstellingen: De Zaanse Opera ‘Van Italiaanse Opera tot Zaanse Schans’ en theatervoorstelling ‘Zeven keer Zaans’ over de legendarische bijnamen van de inwoners van de verschillende dorpskernen die diep geworteld liggen in de lokale industriecultuur. Op de afsluitende zondag is het ’s middags tijdens ‘Tour de Zaan’ mogelijk je eigen route vol bijzondere locaties en verrassende optredens (15 stuks!) samen te stellen. Ook heeft IFIKZ weer vier fietsexpedities op de rol staan die je uitgebreid laten kennismaken met een Zaanse industrie (papier, hout, zeil of rijst). Kijk voor het volledige programma en de kaartverkoop op www.ifikz.nl.

Week van de Industriecultuur: 18-27 oktober

De Week van de Industriecultuur vindt plaats in de gehele regio langs het Noordzeekanaal en de Zaan. ‘In het Zaanse’ kun je binnenkijken in de koekjesfabriek van Verkade, het iconische pand van CTVrede bezichtigen of een bezoek brengen aan Mosterfabriek de Huismolen, Forbo vloeren, het distributiecentrum van DE Zaanse kruidenier, Tate & Lyle, Afvalzorg en Olam Cacao. En uiteraard komt de geschiedenis van het Hembrugterrein weer tot leven tijdens de rondleiding langs de verschillende onderdelen van de voormalige wapenfabriek. Het volledige programma van de Week van de Industriecultuur, inclusief activiteiten rond Beverwijk en IJmuiden, wordt op 1 oktober gepresenteerd op www.industriecultuur.nl. Er is keuze uit bijna 100 culturele en bedrijfsactiviteiten!