Het bleken ideale omstandigheden voor de IFIKZ Zaanse Fabrieksdag. Op de eerste serieuze herfstdag scheen het zonnetje volop en dit bleek voor vele Zaankanters een perfecte aanleiding om erop uit te trekken. De vierde editie van IFIKZ, hét festival voor de Zaanse industriecultuur, werd dan ook goed bezocht. Bezoekers konden bij voormalige fabrieken op drie verschillende industriële hotspots in de Zaanstreek binnenkijken. De verschillende voorstellingen, variërend van muziek, theater en dans, trokken ruim 1.200 belangstellenden. In de VersKade, de Honigfabriek en het Hembrugterrein werd met bijzondere Zaanse voorstellingen de industriecultuur gevierd. Een zeer geslaagde afsluiting van de Week van de Industriecultuur.

De VersKade vormde het centrale festivalhart en was tevens het vertrekpunt van de mini-musical De Saense Chocoladefabriek. De zogenaamde Oempaloempa’s uit het bekende verhaal van Charlie en de Chocoladefabriek kregen in deze uitvoering door Majanka Frölich en Fluxus een Zaanse twist. Via de Zaansafari XS, die tussen de Honigfabriek en de VersKade voer, werden bezoekers geïnformeerd over de bijzondere industriecultuur.

 

 

 

 

 

Foto’s: De Chocoladefabriek (links) en De Zaansafari XS (rechts) (fotocredit: Daniella van Coevorden)

Het Hembrugterrein met haar voormalige wapen- en munitiefabrieken vormde het decor voor balletstudio Danzin en dansstudio Moving Harmony. Het Museum of Humanity opende speciaal haar deuren voor IFIKZ.

 

 

 

 

 

Foto’s: Museum of Humanity (links) en Moving Harmony (rechts) op het Hembrugterrein (fotocredit: Daniella van Coevorden)

Tijdens een verdwaalroute in de oude Honigfabriek werd de bezoeker verrast met muzikale intermezzo’s van onder andere flamencogitarist Jeff Heijne en Jur de Vries & Mark Nieuwenhuis. De middag werd afgesloten met een goedbezocht akoestisch optreden van De Kift in de VersKade.

 

 

 

 

 

Fotos’s: Verdwaalroute en rondleiding door de Honigfabriek (links) en akoestisch optreden De Kift (rechts) (fotocredit: Daniella van Coevorden)

Erik de Jong, projectleider IFIKZ, over de IFIKZ Zaanse Fabrieksdag: ‘Het was een fantastische dag. Heel graag bedanken we alle artiesten, locaties, vrijwilligers, betrokkenen en Stichting Industriecultuur voor het mogelijk maken van de Zaanse Fabrieksdag!’