De IFIKZ Zaanse Fabrieksdag wordt dit jaar in samenwerking met de Week van de Industriecultuur georganiseerd, ter afsluiting van deze week. De Week van de Industriecultuur vindt plaats in de herfstvakantie van 20 t/m 28 oktober. Er zijn meer dan 80 bijzondere activiteiten in IJmuiden, Beverwijk en de Zaanstreek te bezoeken. Op interactieve wijze kun je kennismaken met het industriële karakter van IJmuiden, Beverwijk en de Zaanstreek.

week van de industriecultuur

Actief ontdekken

Verschillende bedrijven en organisaties stellen weer hun deuren open, zoals Tata Steel, Verkade, ENCI, SHIP en Forbo Krommenie. Er is van alles te doen op het Zaanse Hembrugterrein, theatergezelschap Prins te Paard verzorgt een mysterieuze radiotour door de haven van IJmuiden en er is een industrieconcert in Beverwijk. De gashouder van Tata is van verre te zien door speciale verlichting ter ere van ‘100 jaar staal in de IJmond’ en ook de watertoren van IJmuiden is weer prachtig verlicht. Vier musea haken aan met culturele activiteiten: Zaans Museum, Museum Kennemerland, Hoogovenmuseum en het Zee- en Havenmuseum. Er zijn twee masterclasses industriële fotografie, diverse kinderactiviteiten in de musea, een laboratorium, een wandeling langs een kunstroute door de duinen of een rondvaart door de haven van IJmuiden per rib boot.

Kortom: rondkijken op plekken waar men normaal niet komt!

Het uitgebreide programma in het Noordzeekanaalgebied staat op www.industriecultuur.nl. De aanmelding voor alle activiteiten start donderdag 4 oktober.