I-FIKZ 2017 verovert de harten van Zaankanters. Eind oktober was de voorstelling Reizigers, in pakhuis De Vrede, de gedenkwaardige afsluiting van de derde editie van I-FIKZ / Festival Industrie Cultuur Zaanstreek. Bezoekers werden voor deze unieke voorstelling in het donker met boten naar Pakhuis de Vrede gevoerd. Het pakhuis was gedurende drie avonden, speciaal voor deze voorstelling, helemaal in sfeer verlicht. Eenmaal aangekomen op de kade van het pakhuis, werden de bezoekers opgewacht door een gids, die het publiek meenam op een verrassende, theatrale reis door het monumentale gebouw. IFIKZ nam zo’n 300 bezoekers mee op een avontuurlijke reis door de luisterrijke geschiedenis van het pakhuis. Een van de bezoekers beschreef die ervaring als volgt:

“We kwamen met een prettig verwonderd gevoel thuis. De boottocht, het pand, het verhaal en het spel, het was allemaal even bijzonder. Hartelijk dank voor een onvergetelijke voorstelling.”
Ik ben vanavond nóg meer van de Zaanstreek gaan houden!

Unieke kijk op de industrie
De voorstelling Reizigers was een van de hoogtepunten binnen de culturele programmering rondom de Zaanse industriecultuur. Net als de voorgaande jaren vertelde IFIKZ met deze voorstelling en een reeks Zaansafari’s, Expedities Industrie, Weekend van de Wetenschap en de Cacaomaand verhalen van de Zaanse maak-industrie en haar relatie met de samenleving. Tijdens IFIKZ 2017 is daarmee continuïteit gegeven aan de activiteiten en evenementen en werd een programma gepresenteerd dat voortbouwde op (inmiddels) herkenbare producten, met enkele nieuwe programmaonderdelen en verhalen.
Kwaliteit en verhaal centraal
Bezoekers konden die verhalen op verschillende manieren actief ervaren. Zeer ervaren gidsen, trotse rondleiders en experts lieten hen de Zaan en haar industrie beleven door een exclusief bedrijfsbezoek, vertelling of backstage kennismaking met de productie van cacao, chocolade, papier en zeil. Veel bezoekers namen deel aan meerdere activiteiten en volgden zo de verhaallijnen die in het programma van IFIKZ zijn ingebouwd.

IFIKZ 2018: industriecultuur van 1600 > 2050
Vanaf 2018 ondergaat IFIKZ een transformatie en verschijnt met een vernieuwde versie van het bestaande concept: een spraakmakende, culturele programmering rondom de herkomst en toekomst van de Zaanse Maak-industrie. Daarin verbinden we de geschiedenis met visionaire blikken op de Zaanse industrie in 2050! IFIKZ 2018 zal zich in hoofdzaak afspelen in het noordelijk deel van Zaanstad, met hedendaagse cultuur, innovatie en design. In 2018 wordt dat vertaald naar een spetterend festival op 5 en 6 oktober! De Nacht van de Industriecultuur maakt een comeback en ook de inmiddels bekende, succesvolle items uit de drie voorgaande edities worden doorontwikkeld en in een nieuw jasje aangeboden tijdens een spetterend festival-weekend.
Wij roepen ondernemers en bedrijven uit Zaanstad Noord op om met ons mee te denken en te helpen om van deze nieuwe editie waarin wij een visionaire blik op de Zaanse maakindustrie zullen werpen, een groot succes te maken!
Voor meer informatie omtrent de plannen van I-FIKZ of voor mogelijke samenwerkingen, kunt u contact opnemen met ons via info@ifikz.nl .