Pakhuis de Vrede binnenstappen is als wandelen door de geschiedenis. Er is veel gebeurd in dit machtige gebouw, dat precies honderd jaar bestaat. Het heeft oorlogen en branden doorstaan en er gaan zelfs verhalen over spookverschijningen. De theatraal-muzikale collagevoorstelling ‘Reizigers’ neemt je mee door die geschiedenis tijdens de Maand van de Geschiedenis.

Speciaal voor deze voorstelling is het bezoekers toegestaan om dit industriële monument te betreden; normaal gesproken blijven de deuren gesloten. Momenten van verwondering op een heel bijzondere locatie.
Onze sponsor, de provincie Noord-Holland zet in 2017 voor de derde keer in op het thema Industriecultuur. Doel is het vergroten van het draagvlak voor behoud, ontwikkeling en herbestemming van het rijke industriële erfgoed van het Noordzeekanaalgebied. In dat kader organiseert de provincie in oktober samen met gemeenten, culturele instellingen en bedrijven in de regio verschillende evenementen rondom Industriecultuur.

In het gebied zijn de restanten van onze industriële ontwikkeling nog steeds te bewonderen. Molens, sluizen, gemalen, werven, pakhuizen, fabrieken, silo’s, het gebied is heel rijk aan industrieel erfgoed. Met de activiteiten wil de provincie een groot publiek de industriecultuur in het Noordzeekanaalgebied laten beleven. Het gaat hier niet alleen om het verleden, maar juist ook om het heden. Samen met de bedrijven in de regio wordt het verhaal van een van de oudste en innovatiefste industriegebieden van Europa verteld. Het gebied heeft een kenmerkend eigen rauwe industriële identiteit welke een ander gezicht van ‘Holland’ laat zien. Nederland is meer dan tulpen en klompen en de initiatiefnemers hopen het gebied aan de hand van de identiteit op de kaart te zetten.

De provincie wil graag dat het industrieel verleden blijft bestaan en als basis dient om het verhaal van de toekomst te vertellen. Dit lukt al aardig met bijvoorbeeld de NDSM werf. Er zijn echter nog meer parels te ontdekken, denk aan het Hembrugterrein, maar ook het bijzondere kunstpark ‘Zee van Staal’ tussen het strand van Wijk aan Zee en TATA Steel in. Zie voor meer activiteiten in Noord Holland: www.industriecultuur.nl.