MADE IN ZAANSTREEK evenementenreeks rond Zaanse industriecultuur

De Zaanse industriecultuur is uniek. Nergens anders in Europa  vind je zoveel verschillende bedrijvigheid op zo’n klein oppervlak. Tijdens de evenementenreeks in september en oktober, kunnen bezoekers op culturele en theatrale manier kennismaken met de Zaanse industriecultuur van toen én nu. Van boottochten tot backstage bij de maakindustrie. De kaartverkoop is nu gestart.

Industrie en samenleving zijn sterk met elkaar verbonden in de Zaanstreek. Het overal aanwezige industriële erfgoed is nog altijd in gebruik of vindt weer nieuwe bestemmingen. Ook zijn er grote bedrijven met een rijke historie te vinden. Deze ingrediënten vormen de basis van I-FIKZ.

Varen langs industrieel erfgoed

Tijdens een 2,5 uur durende Zaansafari stappen deelnemers in een andere wereld, waarbij alle zintuigen worden aangesproken. In aanwezigheid van een meesterverteller gaat de vaartocht langs spectaculair verlicht industrieel erfgoed.

Expeditie Industrie: pendelen tussen heden en verleden

Tijdens een Expeditie Industrie gaan deuren open die normaal gesproken gesloten blijven. Deelnemers doen per fiets enkele bijzondere plekken aan. Zo komen zij meer te weten over de roots van de Zaanse bedrijvigheid én krijgen zij een unieke kans om achter de schermen te kijken bij grote Zaanse bedrijven. Er zijn twee thema’s: Zeil en Papier.

Eenmalig: cacaomolen in werking

Nergens ter wereld is nog een cacaomolen in werking. Op 8 oktober reproduceert specerijenmolen De Huisman eenmalig het historische proces. Het publiek mag tijdens deze gebeurtenis meehelpen malen, wannen en kraken en uiteindelijk de originele cacaodrank proeven. Deze gebeurtenis is onderdeel van de Cacaomaand. Gedurende oktober is er een reeks activiteiten rond de cacao-industrie, met onder meer een lezing over de hevige cacaobranden in de streek.

Voorverkoop gestart

De voorverkoop voor de evenementen van I-FIKZ is nu gestart. Er zijn slechts vier Zaansafari’s en vier Expedities, dus wees er snel bij. Kijk voor meer informatie bij tickets