Na een succesvol jaar met evenementen op en rond industrieel erfgoed in Zaanstad, komen wij dit jaar terug met een aantal Zaanse ingrediënten die je geproefd moet hebben! 

I-FIKZ 2017: Ontdek wat de Zaanstreek maakt

In de periode september-oktober 2017 kun je opnieuw op ontdekkingstocht langs de Zaanse Industrie per boot, fiets en wandelend langs industrieel erfgoed. Zaansafari’s, Industrie-expedities, de Cacaomaand en een spannende theatervoorstelling op een tot nog toe ongebruikt industriële toplocatie.

I FIKZ concentreert deze reeks evenementen en activiteiten in de Zaanstreek als icoon van de Nederlandse industrie én als oudste industriegebied van Europa. Het voorheen internationaal festival industriecultuur Zaanstreek heeft als thema het industriële verleden én de hedendaagse maakindustrie als kracht- en inspiratiebron voor de stad.  Met een aantrekkelijke culturele programmering laat I FIKZ bezoekers de industrie backstage beleven. Bij alle onderdelen worden de bezoekers uitgedaagd op een andere manier de industrie te zien, proeven en beleven.

Zaansafari – de Zaan in de hoofdrol
De Zaansafari is een varend cultureel programma. De boot vertrekt vanaf de Zaanse Schans rond zonsondergang, zodat het eerste uur van de tocht in het mooie ‘blauwe uur’ (de schemering) wordt gevaren. De tocht eindigt in het donker, waarbij de lichten van de 24-uurs economie van de Zaanstreek reflecteren in het donkere water van de Zaan. Op de Zaan worden deelnemers verrast door de verborgen schatten uit de rijke Zaanse industriehistorie.

Een afwisselende ervaringstocht waarbij de Zaanse industrie zowel letterlijk als figuurlijk wordt belicht. Bovendien biedt een Zaansafari een bijzonder avondvullend programma met drankjes en entertainment. Ervaren spelers vertellen en zingen op toegankelijke wijze over het verleden en heden van Nederlands hoofdstad van het industrieel erfgoed. Zij worden   begeleid door een lichtteam, dat  het verhaal van de Zaanoevers in de spotlights zet.

Industrie-expedities – Backstage bij de Industrie
Samen fietsen  van bedrijfsbezoeken naar presentaties, historische lunchplek met lezing, en als uniek ingrediënt, backstage bij de industrie maken van elke expeditie een unieke ervaring. Elke thematische fietstocht is gericht op het actief ervaren en beleven van de industriecultuur in de Zaanstreek. De route focust op thema’s werken in de Zaanstreek, zoals papier, zeil, voedingsmiddelenindustrie en verpakking. We fietsen in de laatste week van september en in oktober.

CacaomaandVan boon tot Chocoladereep
In oktober zijn alle ogen gericht op cacao, want dat is de maand waarin de nieuwe cacao-oogst voor verwerking naar de Zaanstreek komt. De Cacaomaand begint bij I-FIKZ met een Cacao Foodmarket op 7 oktober. De markt onderscheidt zich van reguliere foodmarkets omdat het evenement zich richt op de geschiedenis van cacao en de speciale band met de Zaanstreek door tal van innovatieve activiteiten voor jong en oud . Verder biedt I-FIKZ deze maand een cacaofietsroute, activiteiten in het kader van Oktober Maand van de Geschiedenis en backstage bij de industrie tijdens Het Weekend van de Wetenschap.

Mysterieuze gast
Nieuw is de afvaart naar een industriële plek die niet eerder is gebruikt als theater. Ook hier wordt de –tijdelijke- herbestemming van industrieel erfgoed als culturele plek goed uitgelicht met theater, zang en verrassende doorkijkjes naar het verleden. I-FIKZ laat je kennis maken met 100 jaar historie en reizen over water.

Weekend van de Wetenschap
Ook dit jaar gaan we in het kader van het Weekend van de Wetenschap backstage bij de Zaanse  industrie. Voor I-FIKZ gaan de deuren van de bedrijven eenmalig open en maak je kennis met de verschillende processen in de cacao, linoleum en papier. De week van 7 oktober 2017 kun je bij bedrijven, onderzoeksinstituten, live wetenschap en technologie beleven!
IFIKZ is als evenement recipiënt van de Gemeente Zaanstad en heeft duurzame partnerschappen gesloten met bedrijven in de Zaanstreek.