samenvatting persbericht 16 augustus 2016

Wethouder cultuur Dick Emmer, doet de aftrap en fietst op vrijdag 19 augustus vanaf de startlocatie bij het Zaans Museum, een deel mee met de eerste Expeditie Industrie – Zeil. Een exclusieve begeleide ontdekkingstocht per fiets naar de geschiedenis van de rolreders en thuiswevers van molendoek en zeildoek, die zorgden voor veel werkgelegenheid in de 18e en 19e eeuw in Krommenie en Assendelft. De neergang van deze nijverheidsindustrie vormde de basis van het succesvolle Forbo-Linoleum in Assendelft.

Ook met de Expeditie Industrie – PAPIER, wordt niet alleen het verleden onderzocht, ook hedendaagse innovatie en bedrijvigheid rondom de fabricage van papier wordt bekeken.

Dat doen we tijdens een uitgebreide rondleiding bij twee van onze grotere industriële bedrijven Forbo Linoleum (Zeil) en Tate & Lyle (Papier). Zij openen speciaal voor ons de deuren die normaal gesloten zijn.

Met de Expeditie Zeil gaat tevens de tweede editie van de stichting Festival Industriecultuur Zaanstreek van start met een keur aan culturele erfgoedevenementen van augustus tot eind oktober. Dit jaar onder de nieuwe naam IFIKZ, fonetisch engels voor ‘ik maak!’, passend bij het stedelijk motto Wij maken Zaanstad. De wethouder wil met zijn aanwezigheid en deelname het belang van het ontwikkelen van toeristische erfgoedarrangementen onderstrepen, voor zowel de Zaankanters als belangstellenden van buiten de Zaanstreek.