Het vorig jaar geïntroduceerde en verrassende Festival Industrie Cultuur gaat dit jaar verder onder de naam I-FIKZ (spreek uit: I fix).
Tijdens deze 2e editie van het festival concentreren de activiteiten zich op de Zaanstreek als icoon van de Nederlandse industrie én als oudste industriegebied van Europa. In de periode augustus tot en met oktober 2016 worden er Zaansafari’s, Expedities Industrie, de Cacaomaand en de Nacht van de Industriecultuur georganiseerd.

Industrie als kracht- en inspiratiebron

I-FIKZ viert het rijke industriële verleden en heden als kracht- en inspiratiebron voor de streek. Niet alleen het gebouwde industrieel erfgoed, maar ook het immateriële industriële erfgoed en de identiteitsvorming, de industriecultuur, die hiermee gepaard gaat. Met een aantrekkelijke culturele programmering maakt I-FIKZ de innovatie van toen, nu en morgen zichtbaar. Bij alle programmaonderdelen worden de bezoekers uitgedaagd daar op een andere manier naar te kijken.

Afkorting als naam

De volle naam van het Zaanse industriefestival is te lang voor een effectieve branding ervan. Daarom is ervoor gekozen om de afkorting als naam te gebruiken: I-FIKZ. Dit sluit bovendien goed aan op het motto van de gemeente Zaanstad, Maak Zaanstad en de naam van Amsterdam Marketing, I Amsterdam. Zaanstad heeft tenslotte van oudsher een belangrijke economische relatie met Amsterdam.

Mei 2016