Donderdag 23 oktober
Locatie: 3 locaties Koog-Zaandijk
Pette/Boon Cacao, Verkade en Ofi vestigden zich aan de Zaan. Vandaag de dag staan er nog steeds een aantal grote cacaoverwerkers in de Zaanstreek. Tijdens het IFIKZ-festival zijn er op deze speciale Cacao-dag drie programma’s gewijd aan chocolade.
Bedrijfsbezoek
Cacaofabriek ofi zet de deuren open
 
			Deze dag krijg je de kans om een bezoek te brengen aan één van de oudste cacao-verwerkende industrieën van Zaanstad: ofi, voorheen Cacao de Zaan. ofi is één van de grootste cacaoproducenten ter wereld. In de vestiging in Koog aan de Zaan kun je zien hoe cacao wordt verwerkt tot cacaopoeder, -boter en –massa.

LOCATIE: Receptie ofi, Stationsstraat 76, 1541 LJ Koog aan de Zaan
TIJDEN: 14.00-16.00 uur
VOOR WIE: volwassenen (niet geschikt voor mindervaliden en rolstoelgebruikers)
PRIJS: € 10,-

ZATERDAG 18 t/m ZONDAG 19 OKTOBER
»  Familietheater Klap van de Molen
» Festivalhart met molenambachten
 » Fotowandeling
MAANDAG 20 t/m WOENSDAG 22 OKTOBER
» MAAKlabs in atelierdorp
DONDERDAG 23 OKTOBER
» Bedrijfsbezoek Cacaofabriek ofi 
» Workshop Geschiedenis van chocolade
» Workshop Chocoladereep maken
VRIJDAG 24 OKTOBER
» Filmmiddag bij de Fabriek
ZATERDAG 18 tm VRIJDAG 24 OKTOBER
» Fotoexpositie bij ArtZaanstad
Workshop
Proef de geschiedenis van chocolade
 
			In een workshop van ruim een uur neemt Pauline Gingnagel de geschiedenis van de cacao en de chocolade door. Dat doen we aan de hand van proeven, gieten, malen, wannen en bonen kraken. Via de Amazone en introductie van de cacao in Europa komen we uiteindelijk in de industriële periode terecht. Daar behandelen we de uitvindingen van Van Houten, de uitvinding van de chocoladereep, de cacaofantasie van Boon, de pikzwarte cacao en uiteindelijk de kwaliteitschocolade die tegenwoordig te koop is.
Een zeer afwisselende en informatieve workshop, en dat ook nog eens in een 18e eeuws papierpakhuis van de familie Honig!

LOCATIE: De DropKamer, Lagedijk 3, Zaandijk
TIJDEN: 13.00 -14.00 uur | 15.00-16.00 uur
VOOR WIE: Iedereen vanaf 10 jaar
PRIJS: € 5,- kind, € 10,- volwassene
Workshop
Chocoladereep maken bij Smells Like Chocolate
 
			Smells Like Chocolate is een klein ambachtelijk zaakje dat eigen chocolade maakt vanaf de boon en verwerkt tot repen en bonbons. Tijdens een workshop van ongeveer anderhalfuur kun je van Ingmar Niezen van Smells like Chocolate leren hoe je zelf een chocoladereep maakt. We maken een reep in de vorm van een molen die ter plekke kan worden gedecoreerd. Ondertussen vertelt Ingmar van alles over hoe chocolade gemaakt wordt. Elke deelnemer gaat naar huis met een eigengemaakte molen-chocoladereep. Hoe lekker is dat!

LOCATIE: werkplaats Smells like Chocolate , Guisweg 35, 1544 AG Zaandijk
TIJDEN: 13.00-14.30 uur|15.00-16.30 uur
VOOR WIE: Iedereen vanaf 10 jaar
PRIJS: € 5,- kind, € 10,- volwassene

 
			  