Van wandelen tot varen:

op ontdekkingstocht langs Zaanse Industrie

Er valt veel te vertellen over de achtergronden van de Zaanse Industrie. Voor iedereen die nieuwsgierig is naar dit imposante verleden en actief op ontdekking wil, zijn er drie expedities samengesteld. Al varend of wandelend leer je nieuwe kanten van de Zaanstreek kennen.

Let op: de wandeltocht houtbouw met Babel Zaans architectuurplatform vindt alleen plaats op zondag 22 oktober om 14.00 uur. De wandeltochten zijn gericht op een volwassen publiek, de vaartocht ook voor kinderen vanaf circa 8 jaar (die gratis meevaren, maar waar wel voor gereserveerd moet worden).

boot en molens<br />

Varen met verhaal

Voor iedereen die van verhalen houdt én van varen, is er tijdens IFIKZ een unieke combinatie gemaakt. Jacob Passander vertelt je tijdens een boottochtje van een uur over Daam Schijf en zijn boot zonder zeilen: een industriële vernieuwing die in het water viel. En wat dacht je van alle cacaobranden die er langs de Zaan hebben gewoed? Spannende verhalen tijdens een ontspannen vaartocht van Wormerveer naar de Zaanse Schans en weer terug. Met deze overdekte boot krijg je ook bij regenachtig een droog verhaal.

WANNEER
zaterdag 21 en zondag 22 oktober, 13.00, 14.00, 15.00 en 16.00 uur

WAAR
aanlegsteiger Café Sman, Zaanweg 2, Wormerveer

VOOR WIE
voor iedereen vanaf 8 jaar

RESERVEREN EN KAARTVERKOOP
bestel hieronder een ticket; volwassene € 10,-  kinderen 8 – 13 jaar € 0,-

logo dutch boat tours
Tickets

Varen met een verhaal

Zaterdag 21 oktober 13.00 uur

Zaterdag 21 oktober 14.00 uur

Zaterdag 21 oktober 15.00 uur

Zaterdag 21 oktober 16.00 uur

Zondag 22 oktober 13.00 uur

Zondag 22 oktober 14.00 uur

Zondag 22 oktober 15.00 uur

Zondag 22 oktober 16.00 uur

Wandelen met de camera in de aanslag

In ongeveer twee uur loop je onder begeleiding van Marjolein Lensink, een in fotografie gespecialiseerde gids, van station Wormerveer naar het Zaans Museum. Tijdens de wandeling van 4,5 km word je uitgedaagd de unieke contrasten van de Zaanstreek met je mobiel of camera vast te leggen. Wat is er te zien en hoe leg je dat zo mooi mogelijk vast? Een streek in beweging, waar industrie, wonen en natuur vechten om de ruimte. Fotografen Bert Verhoeff en David Galjaard gingen de wandelaars de afgelopen jaren voor. Na de wandeling kun je de tentoonstelling “Stroom” in het Zaans Museum bezoeken, waarin hun foto’s een streek tonen vol contrasten, die als een spiegel zijn voor heel Nederland.

WANNEER
zaterdag 21 en zondag 22 oktober 14.00 uur

WAAR
Startpunt: Station Wormerveer, Wandelweg 8, Wormerveer
Eindpunt: Zaans Museum, Schansend 7, Zaandam

VOOR WIE
volwassenen

RESERVEREN EN KAARTVERKOOP
bestel hieronder een ticket; volwassene € 10,-

logo zaans museum
Tickets

Wandelen met de camera in de aanslag

Zaterdag 21 oktober 14.00 uur

Zondag 22 oktober 14.00 uur

2 mensen en houten huizen

Wandeltocht houtbouw in de Zaanstreek

Je gaat op pad met Frank Bakker, archigids van het Babel Zaans architectuurplatform. De wandeling voert  je mee langs de authentieke Zaanse houtbouw naar de nieuwbouw in Zaanse stijl in het moderne stadshart van Zaandam.  Je wandelt langs authentieke houtbouw, zoals gebinten en korbelen. Poeren en jukken. Waterborden en windveren. De archigids staat stil bij de verhalen achter en rond de gevels, de verschillende kleuren en al die andere bijzondere stijlkenmerken van de echte houtbouw. Via de Lage Horn, Hogendijk en Czarinastraat maak je tijdens de wandeling de overgang naar de moderne tijden. In het nieuwe stadshart gloort het Zaanse groen.

WANNEER
zondag 22 oktober 14.00 uur

WAAR
Startpunt: het Czaar Peterhuisje, Krimp 23, Zaandam
Eindpunt: het stadhuis, Stadhuisplein, Zaandam

VOOR WIE
Volwassenen

RESERVEREN EN KAARTVERKOOP
bestel hieronder een ticket; volwassene € 10,-

logo Babel
Tickets

Wandeltocht houtbouw in de Zaanstreek

Zondag 22 oktober
14.00 uur