Van proefjes tot product:

(s)maak- en medialabs in Zaandam Centrum

De Zaanse Industrie is groot geworden doordat er ondernemers en makers waren die hun plannen wisten te realiseren. Groots dromen en groots bouwen, van ontwerp tot uitvoering: IFIKZ daagt je uit om creatief aan de slag te gaan en je eigen ideeën vorm te geven. Bij FluXus kun je binnenlopen en (gratis) aan drie programma’s meedoen.

Volwassenen en kinderen kunnen aan de slag met linoleum gutsen en er mooie prints mee maken. Kinderen van 7 tot 14 jaar zijn welkom in de Koekjesfabriek om samen met het Hemlab proefjes te doen en allerlei vreemde lekkernijen te maken. Tussendoor kun je meelopen met de  bijzondere theaterroute “De Saense Chocoladefabriek”.

Filmtheater De Fabriek staat dit weekend in het teken van het Cinekid film-festival. Je kunt niet alleen een mooie film komen kijken, maar ook in het medialab aan de slag met film.

linosnijden

Maak-lab linoleum gutsen met Zaans Grafisch Collectief

Wie kent in de Zaanstreek niet het linoleum van de Forbo-fabriek? Met linoleum kun je ook figuren uitsnijden. Lino-snijden lijkt een beetje op houtsnijden, maar ook op stempels maken. Het is een druktechniek waarbij je linoleum gebruikt. Uit het linoleum snijd je delen weg, die bij het drukken op papier wit moeten blijven. Op de delen die je wilt afdrukken komt inkt en dat wordt op papier afgedrukt. Je maakt dus eigenlijk een grote stempel. Het snijden heet gutsen, en dat doe je met een gutsmesje. Guts uit wat je niet op je papier wilt zien. In principe kan je er nu eindeloos veel afdrukken op papier van maken. Het Zaans Grafisch Collectief geeft deze workshop en helpt beginners en gevorderden van alle leeftijden om iets moois te maken met linoleum. Loop binnen in dit maak-lab bij FluXus en ga een middag lekker aan de slag!

WANNEER
zaterdag 21 en zondag 22 oktober van 13.00-17.00 uur

WAAR
FluXus, Westzijde 168, 1506 EK Zaandam

VOOR WIE
vanaf 10 jaar

RESERVEREN EN KAARTVERKOOP
open inloop; geen entree

logo fluxus
kinderen in het smaaklab

Smaaklab in de Koekjesfabriek door Hemlab

Het Hemlab, het wetenschap laboratorium voor kinderen in de Zaanstreek heeft in de oude Koekjesfabriek een spannend Smaaklab ingericht. In het Smaaklab kunnen meisjes en jongens eetbaar slijm maken, experimenteren met smaak, vurige theeraketjes lanceren en Marshmallows Megagroot opblazen. Dus witte jassen aan en veiligheidsbril op. Een leuke ontdekkingstocht in de wereld van science en smaak! 

WANNEER
zaterdag 21 en zondag 22 oktober van 13.00-17.00 uur

WAAR
FluXus, Westzijde 168, 1506 EK Zaandam

VOOR WIE
kinderen van 7 tot 14 jaar

RESERVEREN EN KAARTVERKOOP
open inloop; geen entree

logo hemlab
De Saense Chocoladefabriek

De Saense Chocoladefabriek, muzikaal-theatrale rondleiding Verkadefabriek

De mini-musical “De Saense Chocoladefabriek” is een bewerking op het bekende verhaal van Roald Dahl over een chocoladefabriek. In deze versie opent de wereldberoemde Victor Verkade (Willy Wonka) samen met de Meisjes van Verkade (Oempa Loempa’s) de deuren van de bekende Verkadefabriek aan de Westzijde voor de vinders van een gouden wikkel. Samen met de spelers wordt het publiek rondgeleid door de fabriek en kun je je laten onderdompelen in een bad vol met spetterende zang, dans en theater. Je neemt een kijkje in de oude Verkadefabriek en komt even terug in het verleden door de heerlijke geur van koek en chocolade. Deze mini-musical wordt uitgevoerd door de spelers van de FluXus Musical Academy. Tekst en regie zijn in handen van Majanka Fröhlich.

WANNEER
zaterdag 21 en zondag 22 oktober van 13.00, 14.30 en 16.00 uur

WAAR
Start- en verzamelplek: De Verskade, Westzijde 147A, 1506 EK Zaandam

VOOR WIE
familievoorstelling voor iedereen

RESERVEREN EN KAARTVERKOOP
open inloop; geen entree

       

Kinderen in medialab

Medialab en Cinekid-festival in filmtheater De Fabriek

Bij Filmtheater De Fabriek kun je tijdens het IFIKZ-weekend ook het Cinekid-festival bijwonen. Boek zelf bij De Fabriek een prachtige Cinekid-film (kinderen gratis!). Voordat je de film gaat kijken of achteraf  kun je in de foyer van De Fabriek zelf aan de slag met het maken van een beeldverhaal. In dit media-lab bedenk je samen met andere kinderen een verhaal. Je maakt met materialen de voorwerpen en personages die je nodig hebt om je verhaal tot leven te laten komen. Daarna is het tijd om er een geheel van te maken en ontstaat er foto na foto een filmpje waar ook tekst bij kan worden gemaakt.  

Deze films kun je bij de Fabriek reserveren:

Zaterdag 21 en zondag 22 oktober         12.30 uur             Saïd & Anna

Zaterdag 21 en zondag 22 oktober         14.00 uur             Klara’s gekke treinavontuur

Zaterdag 21 oktober                                   16.00 uur             Dancing Queen

Zondag 22 oktober                                      16.00 uur             Zeevonk

 

WANNEER
zaterdag 21 en zondag 22 oktober 13.00-17.00 uur

WAAR
De Fabriek, Jan Sijbrandsteeg 12, 1502 BA Zaandam

VOOR WIE
voor iedereen vanaf 4 jaar

RESERVEREN EN KAARTVERKOOP
reserveer een film bij filmtheater De Fabriek; entree volwassene, kinderen € 0,-