Tour de Zaan

Zondagmiddag 20 oktober 2019, 12.00-18.00u

flyer

Ga op cultureel avontuur door de gehele Zaanstreek! In het nieuwe concept worden Industrie en Cultuur gecombineerd door middel van poëzie, theater, verhalen en muziek. Op bijzondere, kleine en vaak industriële locaties vinden vijftien verrassende en intieme voorstellingen van een half uur plaats die meerdere keren per dag worden uitgevoerd. Iedere locatie vertelt haar eigen verhaal, wat versterkt of vertaald wordt door de optredens die er worden geprogrammeerd. De locaties zijn gebaseerd op de hotspots van de Zaanstreek, namelijk de Zaanbocht (Wormer én Wormerveer), Zaandam Centrum en de Zaan zelf.

Met een ticket voor Tour de Zaan gekoppeld aan zintuigprikkelende routes op zak verplaats je je wandelend, op de fiets, per boot (of met de auto) door de Zaanstreek. Binnen de programmering zijn er verschillende voorstellingen geschikt voor kinderen.

Het complete programma met locaties is bekend!

Voor de bereikbaarheid maken we drie clusters, ‘Cluster Noord’ met Wormer en Wormerveer, ‘Cluster Midden’ met Koog aan de Zaan en Zaandijk en ‘Cluster Zuid’ in Zaandam. Of je nu de hele Zaan door wil, of op één plek wil blijven, dat kan allemaal!
Wij raden aan om op de fiets te komen. Het is mogelijk, maar minder handig en op eigen kosten, om met de auto Tour de Zaan te bezoeken.

Tijdens de Tour de Zaan kun je historische gebouwen bezoeken zoals de Verkadefabriek, de Bullekerk en de Pette-Boon Chocoladefabriek. Hieronder is het hele schema met programmering inclusief tijdschema te zien, en met de locaties waar ze plaats zullen vinden. Onder het tijdschema is nog meer informatie per onderdeel te vinden en kunnen zowel het tijdschema als het programma met de bijbehorende kaart worden gedownload!

ProgrammaLocatie

Zaanse Opera (ingekorte versie)

De opera “Van Italiaanse Opera tot Zaanse Schans” neemt je mee op een muzikaal avontuur over de invloed van migranten, handelaren en rondreizende musici op de muziek uit de streek.

 

Bullekerk
Westzijde 75
Zaandam

Zeven keer Zaans: Galgzagers!

Zaankanters en galgen. Gevoel voor (eigen!) rechtvaardigheid is ze niet te ontzeggen. We maakten er de korte theatervoorstelling ‘Galgzagers’ van.

 

Verkadefabriek
Westzijde 174A
Zaandam

IFIKZ Festivalhart: muziek, foto-expositie, kinderprogramma

Het IFIKZ festivalhart brengt de hele Zaanstreek in beeld met een foto-expositie. Ook is er het speciale kinderprogramma te vinden, en is het de plek voor een Zaans hapje en Zaans drankje bij de Verskade.

 

Verkadefabriek
Westzijde 174A
Zaandam

Zaansafari XS

Heen en weer. Eeuwenlang waren de Overzetveren dé manier om aan de overkant te geraken. Wij varen heen en weer langs de industriecultuur. Heen en weer.

 

De Zaansafari XS vaart tussen locatie
3 en 5 op de kaart

Zaanse surprise

De grootste verrassingen vind je aan de Zaan. En dit is misschien wel onze favoriet. Hedendaagse industriële loodsen prachtig verbouwd, mét verrassingsact.

 

Vergaderen aan de Zaan
Westzijde 74B
Zaandam

Slagwerkers tussen de ketels

De hedendaagse ketels doen denken aan de fabrieken van weleer. Doe mee met het slagwerk en breng oude klanken weer tot leven in een moderne brouwerij.

 

Brouwerij Hoop
Lagedijk 71
Zaandijk

De Kift

De directeur van Honig woonde rond 1900 niet zo verkeerd aan de Zaan, en daar is De Kift het mee eens! Zaanse Fanfarepunk in de tuinstudio van een voormalig industrieel.

 

Directeurswoning Honig
Lagendijk 33
Koog a/d Zaan

Zeven keer Zaans: Koekvreters!

Theatervoorstelling de ‘Koekvreters’ brengt een ode aan de oude Honigfabriek die de Kogers haar schitterende bijnaam gaf.

 

Honigfabriek
Zuideinde 74
Koog a/d Zaan

Chocoladefantasie

Het gebouw van de voormalige Pette-Boon Chocoladefabriek bestaat 100 jaar! Voor de gelegenheid toveren we de hal om tot een cacaofabriek, met kinderprogramma, expositie en heel veel chocoladeproducten.

 

Pette-Boon Chocoladefabriek
Dick Laanplein 1
Wormerveer

Workshop Chocolade maken

Voor het eerst sinds 1992 kan er weer chocolade worden gemaakt in de voormalige Pette-Boon Chocoladefabriek.
Doe mee met de workshops van het Cacaolab!

 

Pette-Boon Chocoladefabriek
Dick Laanplein 1
Wormerveer

Zeven keer Zaans: Gladoren!

De korte theatervoorstelling ‘Gladoren’ brengt je verder de voormalige Pette-Boon Chocoladefabriek in en gaat in op deze bijzondere bijnaam van de Wormerveerders.

 

Pette-Boon Chocoladefabriek
Dick Laanplein 1
Wormerveer

Industrie en poëzie

Alleen de straatnamen doen nu nog denken aan de Van Gelder Papierfabriek. In een korte rondwandeling brengt Giovanni Mesetti met gedichten een ode aan Zaanse papierindustrie.

 

Lunchroom Westerveer
Eendrachtstraat 27
Wormer

Historische Zaanse modeshow

Kostuumgroep de Zaanse Kaper presenteert een historische Zaanse modeshow in de Bassein, ooit het pakhuis van het enorme complex van Rijstpellerij Hollandia.

 

De Bassein
Veerdijk 41
Wormer

Cabaret met Funda Müjde

Waarmee vul je die zaal nu beter dan de lach? Cabaretière en actrice Funda Müjde brengt haar persoonlijke verhaal over de Zaanstreek in korte sketches.

 

Stoomhal
Pakhuisplein 44
Wormer

Zeven keer Zaans: Stienegooiers!

Korte theatervoorstelling ‘Stienegooiers!’ gaat in op de meer rebelse kant van de Wormers, die op alle fabrieksbranden van weleer, euh, heftig reageerden. 

 

Stoomhal
Pakhuisplein 44
Wormer

Alle programmaonderdelen van Tour de Zaan duren maximaal een half uur en vinden meerdere keren per dag plaats. Met een ticket voor Tour de Zaan mag je alle voorstellingen bezoeken! Houd voor de meest actuele stand van zaken en de exacte tijden onze website in de gaten.

Belangrijk!

Kom wel op tijd, want per locatie geldt: vol is vol. Is een locatie vol dan is het mogelijk om te wachten op  de volgende uitvoering of is het mogelijk een andere voorstelling in de directe omgeving te bezoeken