Fietsexpedities

17 t/m 25 oktober, 9.30u of 14.00u

“Ga mee fietsen en leer (nog) meer over de vele industrieën aan de Zaan.
Overal geven experts tekst en uitleg.”

Tijdens de Fietsexpeditie openen deuren die normaal gesproken gesloten blijven! De expeditieleden krijgen een unieke kans om achter de schermen te kijken bij de Zaanse maakindustrie. Al fietsend komen we langs verschillende imposante en historische plekken. We bieden vier verschillende fietstochten aan: hout, papier, zeil en rijst.

De Fietsexpedities zijn een vast onderdeel van IFIKZ en vinden plaats onder begeleiding van onze ervaren expeditieleider Marene Kok, op en top Zaans.

Fietsexpeditie Hout (ook geschikt voor kinderen!)
  • Donderdag 17, dinsdag 22, donderdag 24 en vrijdag 25 oktober in de ochtend van 09.30 – 13.00 uur
  • Totale fietsafstand is 3 km
  • Opstappunt: Zaans Museum (Schansend 7 in Zaandam)

Wie denkt er nou niet aan hout als je de Zaanstreek noemt? Iedereen toch? Maar wel eens gezien hoe planken worden gezaagd in een molen en wat er allemaal van dat hout gemaakt wordt? Dan is dit dé kans. In een dagdeel worden zowel het planken zagen op molen De Gekroonde Poelenburg als de renovatie van het buurtje rond De Waakzaamheid in Koog aan de Zaan getoond.

Let op! Ook voor kinderen is deze expeditie de moeite waard. De opgedane kennis wordt aan de hand van een quiz getoetst en voor de winnaar is er natuurlijk een toepasselijke prijs.

Fietsexpeditie Papier
  • Vrijdag 18, maandag 21 en woensdag 23 oktober in de ochtend van 09.30 – 13.00 uur
  • Totale fietsafstand is 7,5 km
  • Opstappunt: hotel Best Western Zaan Inn (Grenehout 22 in Zaandam).

Wie weet hoe papier gemaakt wordt? En hoeveel handelingen er nodig zijn om één vel te produceren? En wat te doen als een kostbare prent verloren dreigt te gaan? Dat is allemaal te zien en te horen tijdens de expeditie die zowel papiermolen De Schoolmeester aandoet als ook het papierrestauratieatelier in Zaandijk.

Fietsexpeditie Zeil
  • Vrijdag 18, dinsdag 22 en donderdag 24 oktober in de middag van 14.00 – 17.30 uur
  • Totale fietsafstand is 6,5 km
  • Opstappunt: het Zaans Museum (Schansend 7 in Zaandam)

Wie van kamperen houdt weet vast hoe belangrijk de kwaliteit van het tentdoek is. En degenen die een zeilboot hebben, kennen het gevoel van zeildoek in hun handen. Maar is ook bekend hoe zeil gemaakt wordt? En gemaakt werd? Op deze expeditie staat het zeildoek centraal; hoe werd dit vanaf de 16e eeuw in (thuis-)weverijen gefabriceerd voor het gebruik in de scheepsbouw en hoe wordt dit materiaal tegenwoordig gebruikt. Ga mee op ontdekkingstocht naar het Wevershuis en de Zeilerij. 

Fietsexpeditie Rijst
  • Maandag 21 en woensdag 23 oktober in de middag van 14.00 – 17.30 uur
  • Totale fietsafstand is 4,5 km
  • Opstappunt: café Groos in Wormer (Dorpsstraat 206 in Wormer)

Wie zingt dit kinderliedje nog?

Rijst met krenten, rijst met krenten, is zo lekker, is zo fijn
Daarom zal het, daarom moet het altijd rijst met krenten zijn
En je pikt dan heel zorgvuldig al de krentjes van je bord
Zodat eigenlijk rijst met krenten, maar dan zonder krenten wordt!

En wie weet nog dat gort het Zaanse volksvoedsel was voordat we rijst gingen eten? In deze expeditie gaan we beide producten beter leren kennen. In molen De Koker wordt gedemonstreerd hoe gerst gepeld wordt en bij de fabriek van Lassie zien we hoeveel verschillende soorten rijst er uiteindelijk zijn gekomen. In 3,5 uur duiken we 150 jaar geschiedenis in.

Alle fietsexpedities duren maximaal 3,5 uur. In samenwerking met gidsaandezaan.nl.

Belangrijk!

 • De fietsexpedities zijn inclusief ontvangst met koffie/thee met iets lekkers.
 • De deelnemers dienen een eigen fiets mee te nemen.
 • De fietsexpedities duren maximaal 3,5 uur.
 • De organisatie behoudt het recht om tot een week van tevoren een expeditie te cancelen wanneer het minimum aantal deelnemers per expeditie van 8 niet wordt gehaald. Deelnemers krijgen in dat geval een alternatief aangeboden of hun geld terug.