Festivalhart (gratis!)

Zaterdag 19 oktober, 12.00-18.00u
Zondag 20 oktober, 12.00-18.00u

Op de historische locatie van de Verkadefabriek treft het publiek ons levendige festivalhart voor een totaalbeleving van de Industriecultuur in woord, beeld, performance, sfeer en smaak! In het weekend van 19 en 20 oktober wordt dit unieke complex, gelegen aan de Zaan, omgetoverd tot het festivalhart van IFIKZ.

Samen met de culturele en food-ondernemers van de VersKade en andere Zaanse instellingen is de oude Verkadefabriek tijdelijk het hart van de Industriecultuur van de Zaanstreek.  Het programma bestaat uit onderstaande onderdelen:

Foto-expositie door de Zaanse Beeldbrigade

De fotografen kregen de opdracht om foto’s te maken in het thema ‘reflectie op de Zaanse industriecultuur’. Uit de opdracht zijn zeer indrukwekkende foto’s voortgekomen, met dank aan de Zaanse Beeldbrigade en de volgende fotografen: Adriaan Westra, Eric Gramberg, John Blute, Jolanda Goossens, Joyce Wolff, Johan van Bree, Kehmor Statia, Martin Bakker, Monique Anrochte (begeleider van de FluXus Maakplek) en Ria de Ruyter.

Lezingenprogramma over de huidige ontwikkelingen in de Zaanstreek

De lezingen worden op zaterdag 19 oktober gegeven door De Zaanse Beeldbrigade (samen met de  opening van de expo) om 13.30, Zaans Architect Paul Carrée 14.30 en Mauro Smit van Erfgoed in Zicht 15.30. De rode draad is perspectieven op de industriecultuur vanuit verschillende expertises.

Uitgebreid kinderprogramma

Het kinderprogramma wordt begeleid door Fluxus docenten Myra Emmen Riedel en Daan Uttien en wordt voorgegeven als een workshop met meerdere mogelijkheden om met stempels en illustraties (vergeten en nieuwe!) Zaanse huisjes te laten maken. Daarnaast is er ook een eigen kleurplaat voor de Verkadefabriek gemaakt.

Hoogstaand muziekprogramma

De rauwe stem van zanger/gitarist Monte Gaastra, een strakke ritmesectie van bass en drums met prachtige gitaarsolo´s en een heerlijk hammond geluid, dat is de kracht van TRIP ´N TROUBLE! Beleef de energie van de band en laat je meeslepen door verschillende covers die ze in een eigen jasje steken. Verwacht Blues en covers met Rock, Funk en Jazz invloeden. Muzikanten: Monte Gaastra (Leadzanger/Gitarist), Ko Kantorowitz (Bas Gitarist), Micha Sprenger (Gitarist), Yorick Baltus (Toetsenist), Jeroen van Zadelhoff (Drummer).

Om het programma compleet te maken is er de Zaanse trompettist, componist én producer Mark Nieuwenhuizen, die zich laat beïnvloeden door jazz, hip-hop, funk en wereldmuziek. Samen met gitarist Jur de Vries brengt hij in twee sets de mooiste muziek naar het publiek in de VersKade.

Zoals eerder is vermeld is het Festivalhart gratis te bezoeken!