Buitenexpositie: Iconen van de Zaanse Industrie

Op diverse locaties door de hele streek zijn er van 2 – 30 oktober foto’s van 2 bij 2 meter te zien. Een kaart met de exacte locaties kun je nu hier downloaden.

Expositie: Iconen van de Zaanse Industrie

Als je door de Zaanstreek fietst van het Hembrugterrein naar Wormerveer en Wormer kom je ze veelvuldig tegen. Iconische fabriekspanden en fabrieksterreinen van even zo iconische bedrijven die de Zaanstreek uniek maken. We zien vaak de buitenkant, maar juist de mensen die in de fabrieken werken bepalen het ‘gezicht’ van de Zaanstreek. Deze expositie wil middels de foto’s van de Zaanse fotograaf Peter Marcuse (1933 – 2017), aangevuld met werk van Cas Oorthuys (1908 – 1975), het menselijk gezicht van de industrie laten zien. Ontmoet de werknemers, de Zaankanters, die in de jaren ‘50 werkten aan de wederopbouw van een heel bijzonder stukje Nederland.

Fotograaf Peter Marcuse

Peter Marcuse is bekend geworden als publicist en fotograaf op het gebied van industrieel erfgoed, in het bijzonder over bedrijven in de Zaanstreek. Hij is sterk beïnvloed door de grafisch vormgever en fotograaf Piet Zwart. Marcuse zei zelf over zijn werk in de Zaanstreek: “In de nadagen van de wederopbouw ging er vanuit de Zaanse industrie een grote innoverende kracht uit en dat is mijns inziens het “archeologische belang” van mijn werk: Door het in opdracht fotograferen van bedrijfsprocessen ontdekte ik en leerde ik de mens achter het werk kennen en respecteren”.

Fietskaart met locaties om uit te printen