Avondvoorstelling ‘Zaanse Opera’

Vrijdagavond 18 oktober, 20.00u

Wat is de muziek van de industriecultuur? Al eeuwenlang zijn er arbeidsliederen, vaak direct gelinkt aan de volksmuziek. Met dit concert gaan wij samen met lokale koren, professionele muzikanten en vertellers in op de muziek van de Zaankanters, van vroeger tot nu. 

Van Italiaanse Opera tot de Zaanse Schans wordt een verhalend muzikaal avontuur, naar een idee van Ina Brouwer, waarbij de nadruk ligt op de historie van de Zaanstreek en de invloed van migranten,handelaren en rondreizende componisten/musici op de cultuur. Neem het typische Belcanto lied uit de Jordaan (Willy Alberti, André Hazes) dat in Italië meteen wordt herkend. Neem de kapiteinsliederen die ook in Estland worden gezongen! Dat gegeven wordt verplaatst naar de Zaanstreek met zijn roemrucht industrieel/scheepsbouw verleden.

Deze productie bestaat, zoals het een goede Opera betaamt, uit het verhaal van de Zaanstreek, afgewisseld met muziek waarbij bekende opera-melodieën en  zeemanssongs,  worden afgewisseld door Russische ballades en Spaanse/Italiaanse songs en eigentijdse migrantenmuziek.

Uitvoerenden:  

Onder leiding van:
– Laurens van Rooyen 

Met medewerking van:
– het Kapiteinskoor
– Mark Enthoven.
– Mireya Derksen
– Simo El Badmoussi
– Daan de Groot
– Rinke van Sante
– Danszaandam.

Regie:
– Raphael Bourdon

De voorstelling duurt ongeveer anderhalf uur. In samenwerking met Cultureel Centrum Bullekerk en Stichting Imaginary Landscapes. Met dank aan de gemeente Zaanstad voor een stimuleringsbijdrage.

Opera