Cacaomaand

Cacaomaand

Zaanstreek maand lang paradijs voor chocoladeliefhebbers

Chocoholic? Dé plek om te bezoeken is de Zaanstreek, het historisch hart van de cacao-industrie. In oktober vieren we de komst van de nieuwe oogst cacaobonen met verdiepende én smakelijke activiteiten. We geven programmatips: 

Backstage bij de cacao-industrie 5-6-7 oktober
Tijdens de cacaomaand kun je backstage bij de giganten van de Zaanse cacao-industrie. Je mag meekijken bij Chocoladefabriek De Euforij, het Innovatiecentrum van Olam, het Technology Center van Royal Duyvis Wiener B.V. en het applicatielab van Cargill Cacao en Chocolade. Dit is je kans om de wereld van de chocoladeproductie met al je zintuigen te beleven. De rondleidingen sluiten aan bij het Weekend van de Wetenschap. De plaatsen zijn beperkt, dus schrijf je snel in!

Cacaomarkt 7 oktober
Speciale tip is de I-FIKZ Cacaomarkt op 7 oktober: een paradijs voor chocoholics met volop gelegenheid om verschillende soorten chocolade te proeven. Maar er is meer dan dat. Tijdens de cacaomarkt maken bezoekers kennis met de geschiedenis van de cacao-industrie in de Zaanstreek. Van lezingen tot improvisatietheater. Veelzijdig programma voor chocoladeliefhebbers van alle leeftijden.

Cacao: malen en verhalen 8 oktober
Met eigen ogen zien hoe cacao vroeger werd gemalen? Op 8 oktober is het code cacao op de Zaanse Schans. Voor één keer veranderen de experts van het CacaoLab specerijenmolen De Huisman in een cacaomolen! En jij mag helpen met het malen, wannen en kraken van de cacaobonen om 17e-eeuwse chocolade te maken. Na afloop kun je bij het CacaoLab proeven waarom de chocolade uit 2017 anders smaakt dan de chocolade uit 1717.

Óf ga naar het Zaans Museum, waar neurowetenschapper Esther van Duin vertelt over wat cacao doet met ons brein. Voor de jonge chocofans is er een bijzonder voorleesavontuur in de voormalige Burgemeesterswoning op de Zaanse Schans. Hans Kuyper leest daar voor uit zijn nieuwste kinderboek ‘Het geheim van de gifmengers’.

 

 

Overig programma
Cacao is niet zomaar een product, er gaat een fascinerende wereld achter schuil. Duik in de geschiedenis met een lezing over de indrukwekkende cacaobranden die hebben gewoed in Zaanse cacao fabrieken. Leer je eigen chocolade of drop maken tijdens een leuke en leerzame workshop in het CacaoLab of verwen jezelf met een High Chocolate bij Groeneveld Eten.
Je kunt ook met het hele gezin op stap: veel activiteiten zijn ook heel geschikt voor kinderen. Let vooral op de activiteiten in het Zaans Museum tijdens de herfstvakantie.

Combineren
Kun je niet kiezen? Maak er een chococompleet dagje uit van! Bekijk het programma rechts om je eigen combinaties te maken. Vul dit aan met de doorlopende cacao-activiteiten bij het Zaans Museum en Cacaolab, beide dagelijks van 10.00 tot 17.00 uur geopend.

Bekijk rechts enkele hoogtepunten uit het programma, in de agenda vind je het volledige programma online en kun je aanmelden voor de exclusieve activiteiten

 

 

 


De Cacaomaand wordt mede mogelijk gemaakt door de volgende partners:

 

    

Logo-DuyvisWiener    logo Cargill  Gerkens

Logo Olam           logo-cacaolab                            logo-euforij   

weekend-vd-wetenschap        mvds_logo                   Zaansmuseumlogo

 

 

Partners:

 • Logo Forbo
 • Logo Tate & Lyle
 • Logo I amsterdam
 • Logo Zaanstad
 • Logo I amsterdam
 • Logo Zaanstad
 • Logo Forbo
 • Logo Tate & Lyle
 • Logo Forbo
 • Logo Tate & Lyle
 • Logo I amsterdam
 • Logo Zaanstad

Copyright © 2016 IFIKZ - webdesign: hannekedegraaf.nl