Cacaomaand

twitter banner cacaomaand 

De geur van cacao zit in het DNA van de Zaanstreek. Vanaf de introductie van cacao in Europa heeft de Zaanstreek een belangrijke positie in de cacaowereld ingenomen. Cacaobonen worden rond de evenaar geteeld en geoogst in het najaar. Een groot deel van die oogst wordt vervolgens naar de Zaanstreek verscheept. Want hier staan van oudsher de grootste cacaoverwerkingsbedrijven! Daarom vieren we in de Zaanstreek in oktober de komst van de nieuwe oogst met de Cacaomaand.

De Cacaomaand 2016 opent op zaterdag 1 oktober met de Cacao Foodmarket in Wormerveer, het historisch epicentrum van de cacao-industrie. Verder staan de Zaansafari’s in oktober in het teken van cacao. Zaterdagavond 29 oktober is er een Zaansafari special met een driegangen Cacao Diner. Tenslotte kun je de geschiedenis van de cacao- en chocolade-industrie de hele maand ontdekken met onze cacaofietsroute. Ook zijn er de hele maand lezingen, workshops en proeverijen in het Zaans Museum, het cacaolab Zaans Gedaan en bij diverse lokale ondernemers. Speciaal voor de cacaomaand heeft het Bezoekerscentrum Historie Cacao de Zaan in oktober extra openingstijden.

Oude verhalen en nieuwe producten
Het evenement Van Pette tot de Euforij is een van de hoogtepunten in de Cacaomaand. Marijke Pette, telg uit een oude Zaanse chocolafamilie is op 9 oktober te gast bij de jonge chocoladefabriek de Euforij in Wormerveer. Oude chocola ontmoet nieuwe chocola met prachtige verhalen en nieuwe producten. Liefhebbers kunnen na afloop meteen door om te luisteren naar nog meer cacao-verhalen bij ‘Glaasje Erfgoed’, georganiseerd door Zaans Erfgoed. Ook Proef de Geschiedenis van Chocolade (Cacaolab) dat eindigt met een High Chocolate (Groeneveld Eten) is op 23 oktober een must voor fijnproevers. En in de herfstvakantie staat het Zaans Museum helemaal in het teken van chocolade en cacao.

Kom genieten en beleef de wondere wereld van cacao, van boon tot chocolade! Volg onze Facebookpagina met achtergronden van de Cacao-industrie, cacao-ondernemers en evenementen rond cacao.


De Cacaomaand wordt mede mogelijk gemaakt door de volgende partners:

weekend-vd-wetenschap             logo-Caf-Fabriek      logo-kook2016            logo-euforijlogo znstdlogo-Islant

logo-cacaolab            de-cacaoboom       Zaansmuseumlogo      mvds_logo         groeneveld eten

Logo-DuyvisWiener      Gerkens     logo CargillAfbeeldingsresultaat voor pm duyvisfonds

proeflokaal-de-kruis_klein

Sponsors:

  • Logo-Zaanstad
  • Logo Tate & Lyle
  • logo Forbo
  • Logo IFIKZ
  • logo SADZ
  • logo Iamsterdam

Copyright © 2016 IFIKZ - webdesign: hannekedegraaf.nl